Legal clinic and Debt management

bal

In this program volunteers are working shoulder to shoulder with inhabitants of the settlement in an effort to escape the debt spiral and related legal problems.

BAGázs’ Legal Clinic was introduced in the spring of 2014 and it was sponsored by the Full-time Angel Program of Vodafone Hungary Foundation. Since then, the program has been extended with the Debt Management program. Both programs aim to increase financial awareness amongst the Roma population.

bal

 

The background of the program

Initially, we started working with twelve law school students and four families. However, it soon became clear that there is a tremendous need for this kind of legal service. The residents of the settlement kept coming to us with a wide variety of legal cases, some of which they had been dealing with for months, even years. Sometimes the authorities obviously brushed their cases aside, when they could have helped. In other cases guidance was provided, but the support was inadequate. Many cases stemmed from the consequences of a debt spiral, while many of the residents were determined to break the cycle and consolidate their financial situation.

Hence, in addition to our legal support we decided to set up debt management, too. First a group of 15 people formed, with whom we met up every fortnight. However, there was such a great demand for the service of the program that we soon had to organize weekly meetings, which we do up to this day. Moreover, students of ELTE Law School who take part in the program help out in the settlement for a semester each, giving legal advice and creating debt management schemes.

For the past two years 70 students of the Law School have worked in the settlement. They dealt with 80-100 cases per year and reached out to almost every family. Our debt management group grew quickly; now we have 30 regular members, which means that we reach two-thirds of the households in the settlement.

Need for change

In the settlement it still seems to be a dream of the distant future that people could live a life that meets social expectations. It is hard to find an escape route in the shadow of hard past times and piled-up debts – it’s easier to ignore the situation. It isn’t easy to make the first step when people are left alone with their problems and they can’t figure out what to do. But everyone is open to make a change, they just need to be given a chance.

Some say they want to live lawfully and fulfil their legal obligations. Some say they never want to live in constant terror of raids and prosecution again. Instead, they would like to pay their bills for the rest of their lives.

OUR SUCCES STORIES

bal

 

One of the first legal cases

Az egyik első ügy, amivel a programban foglalkoztunk egy telepi apuka megkeresésével kezdődött. Hozott egy bírósági határozatot arról, hogy volt élettársával szemben közös gyerekeik felügyeleti jogát neki ítélték, illetve gyerektartás díjat állapítottak meg. Az apuka azt mondta, hogy nem kapja meg a gyerekeknek megítélt pénzt és a bíróságon csak annyit mondtak, hogy indítsa meg a végrehajtási eljárást, de nem tudja, hogy azt hogyan kell. A joghallgatók segítségével a végrehajtási eljárást megindítottuk, amit 6 hónap után eredménytelennek nyilvánított a végrehajtó, mert az adósnak semmilyen vagyona nem volt. Ezután állam által megelőlegezett gyerektartást igényeltünk az apukának. Azt mondja, hogy ilyen még soha nem fordult elő vele, hogy „minden ment a rendes kerékvágásban, nagyon felkészült volt és senki nem is küldte haza a gyámhivatalból az igényléskor, hogy nincsenek rendben a papírok.”

Végre el tudok menni dolgozni

Egy telepi asszonynak kb. 250.000 forintos talajterehelési díjtartozása volt. A talajterhelési díjat a helyi önkormányzat adók módjára behajtja, így a bejelentett jövedelemből azonnal levonható. Ennek az asszonynak nincs iskolai végzettsége, a gyerekei már felnőttek, ezért semmilyen kedvezménnyel meg nem növelt minimálbérért dolgozott. Ez azt jelenti, hogy havi kb. 30.000 forintért, ami kb. 1.200 forinttal több, mint a szociális segély. Abban az utcában, ahol ez az asszony lakik, nincs bevezetve a vezetékes víz a házakba, ezért az emberek a közkutat használják, ha vízre van szükségük. A talajterhelési díj úgy keletkezett, hogy az asszonynak azt mondták, ha nem veszi a nevére a közkutat, akkor nem lesz víz az utcában. Idén áprilisban a programnak köszönhetően a helyi önkormányzat megszüntette a jogsértő helyzetet és eltörölte a kiszabott talajterhelési díjat. Az asszony első mondata az volt: „most már végre el tudok menni dolgozni!”

Visszakapott segélyből felújítás

Egy másik telepi asszony azzal a kéréssel fordult hozzánk, hogy segítsünk a gyámhivatalnál árvasági támogatás igénylésében. A férje a nyáron elhunyt, a fia börtönben van, a fia élettársa elhagyta a családját, ezért ő az egyetlen és törvényes gyámja 3 unokájának, akik mellett még egy saját kiskorú gyereket is nevelnie kell. Beadott kérelmét a gyámhatóság elutasította, mert az unokáknak a törvény szerint csak akkor jár árvasági ellátás, ha nincs már tartásra képes hozzátartozójuk, például: a szülők.

Az elutasító határozatra a joghallgatók fellebbezést készítettek és felvettük a kapcsolatot a gyámhatósággal, hogy az árvasági ellátás megítélése a nagyszülő jogán az asszony szociális és családi helyzetére tekintettel indokolt és szükséges. Hosszú idő után kedvező döntés született, az árvasági ellátást mindhárom unokának megállapították és visszamenőlegesen folyósították az asszony férjének halála napjától. Az így kapott pénzből az asszony félretett, mert új bútorokat szeretne venni és ki szeretne festeni a szobákban, hogy „jobb körülmények között élhessenek a gyerekekkel”.

Tiszta utcák a telepen

Nagyon sokáig mindennapos volt a telepen a szemetes árokpart és sokszor lehetett látni, hogy az emberek eldobják a kezük ügyében lévő szemetet. Fél évvel ezelőtt megbeszélések kezdődtek, majd az adósságkezelő csoport és a helyi önkormányzat közös céljává vált, hogy tiszta legyen a telep. A helyiek szemétszedési akciókat szerveztek, utcafelelősök irányítása alatt, 19 család előfizetett a szemétszállítási díjra, az önkormányzat pedig partner volt a közhasznú munkások telepre szervezésében és a szemetet mindig széthordó kóbor kutyák befogásában. Most tiszta a telep. Mindenki odafigyel, az utcabeli emberek is szedik a szemetet és hosszú idő óta először a közhasznú munkások is takarítják a telepet, úgy mint a falut.

Előrefizetős villanyórák a telepen

Az adósságkezelő csoport egyik legnagyobb kihívása a villanyórák felszerelése és a legális áramhasználat kialakítása. „Az áram az nem luxus, az kell.” Magasak voltak a tartozások, évekkel ezelőtt kikapcsolták a szolgáltatást vagy soha nem is volt bekötve, rendezetlen volt a jogi helyzet mind a tulajdonosoknál, mind a fogyasztóknál és nem lehetett tudni, mikor és mi lesz a próbálkozásokból. De egy év után a BAGázs és az Elmű-ÉMÁSZ Hálózati Kft. megállapodott. A tartozásokat méltányosságból mérsékelték, a fennmaradó összegeket pedig kedvező részletekben törleszthetik a családok, illetve azok, akik előtörlesztettek és minimum fél évet jártak adósságkezelésre előrefizetős mérőhöz is hozzájuthatnak.

14 család május végén nemcsak villanyórát, hanem mentort is kapott, aki személyes segítsége lesz majd a spórolásban, az energiatudatosság tanulásában és a hosszú távra tervezésben. Egy telepi férfi szavait kölcsönözve „amikor elindult a BAGázs, akkor nagyon szkeptikus voltam, a rossz tapasztalatok miatt nem volt hitem, de nagyon kemény, kézzel fogható eredmények vannak. Ezért érdemes.” Az Elmű-ÉMÁSZ Hálózati Kft. vezetőivel és munkatársaival közösen – a villanyórák hivatalos átadásakor – diófákat ültettünk, amelyek az évek múlásával mindig segítenek majd visszaemlékezni az első lépésre.

Krisztina Kovács

Krisztina Kovács

Debt management program manager

Do you have any questions?
Please let us know at krisztina.kovacs@bagazs.org

Roland Kanalas - Patrisz

Roland Kanalas - Patrisz

Debt management local program coordinator

Do you have any questions?
Please let us know at kanalaspatrisz@gmail.com 

 Bori Benedek

Bori Benedek

Legal Clinic program manager

Do you have any questions?
Please let us know at boribeni@gmail.com 

 Kristóf Urbán

Kristóf Urbán

Legal Clinic program coordinator

 Éva Kanalas - Léna

Éva Kanalas - Léna

Local program coordinator

Istvánné Lakatos - Kati

Istvánné Lakatos - Kati

Local program coordinator

vodafonealapitvanylogo-e1420033126535A programfelelős, dr. Kovács Krisztina 2014 szeptemberétől 2015 szeptemberéig Főállású Angyalként dolgozott a Vodafone Magyarország Alapítvány Társadalmi Felelősségvállalás Programjának keretében.

SOZIALMARIE DÍJ NYERTES PROGRAM

bal

2016. május 1-én a SozialMarie Társadalmi Innovációs Díj nemzetközi zsűrije 7 ország 280 projektje közül a legjobb 15 közé választotta Jogklinika Programunkat. A SozialMarie nem rászoruló projekteknek nyújt anyagi támogatást, hanem újító és kreatív társadalmi célú kezdeményezéseket jutalmaz és bátorít. Az elismerésre pályáztunk, a díjat pedig szakmai zsűri ítélte oda, mert programunk igazán hiánypótló munkát végez a társadalmi integráció területén, a jogon kívüliségre koncentrálva. A zsűri a 2000 eurós díj kíséretében a következőket írta rólunk:

„Ha elfogynak az aszfaltozott utcák, a folyóvíz, a csatornarendszer és lényegében kihunyt a közvilágítás, akkor megérkeztél a Bag-széli romatelepre. A BAGázs sokrétű, fáradhatatlan és innovatív munkát végez itt. Cégeket, mint a Prezi, rávesz arra, hogy kártyás villanyórákat szereljenek fel, hogy visszaadja a helyi romák hitét a jogszerű életben – amelyen közösen érdemes dolgozni – és meggyőzi az áramszolgáltatót arról, hogy megéri gyümölcsfákat ültetni. Sőt, mi több: rábeszélésre a helyi önkormányzat képviselői kijárnak a telepre, megbeszéléseket tartanak a romákkal a közösségi konténerben és a falubeli nem romák pedig újra visszaköszönnek.” – Petra Radeschnig (zsűri koordinátor).

Az adósságrendezés a legfontosabb itt. Milliós összegű tartozások voltak. Volt olyan is, akinek felfüggesztettje volt a villany miatt. Nagyon sok ember minimálbérből él és sok az adósság. Alig várom mindig a pénteket, amikor az adósságrendező csoport megbeszélése van, nagyon sokat segít. Ha a villanytartozást kifizetem, akkor belefogok a csatornába és szépen pár év alatt letudom a tartozásom. Akkor már csak annyit kell fizetnem, amennyit fogyasztok.

Jutka, telepi lakos

TÁMOGASD TE IS
PROGRAMUNKAT!

bal
A pénzügyi tudatosság kiutat jelent a kilátástalanságból. Támogasd programunkat egyszeri vagy rendszeres támogatással!

LEGYÉL TE IS ÖNKÉNTES!

bal
Legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!