BAGázs Közhasznú Egyesület

bal_white

A cigánytelepeken élők társadalmi beilleszkedéséért.

bal

A Bagázs Közhasznú Egyesület 2011 óta azon dolgozik, hogy olyan társadalomban éljünk, ahol a romák is elérhetik céljaikat. Ennek eléréséhez érzékenyítjük a többségi társadalmat, hogy csökkenjenek meglévő előítéleteik és fejlesztjük a kisebbséghez tartozókat, hogy képesek legyenek tenni céljaik megvalósításáért.

Jelenleg a Budapesttől 40 km-re található Bag nagyközség 400 fős romatelepén dolgozunk egy olyan modellprogram kialakításán és terjesztésén, amely mellérendelt viszonyon alapul, és országszerte segítheti a szegregációval küzdő közösségeket.

BAGRÓL

line

Bag Pest megyében, Budapesttől 39 km-re Gödöllő és Aszód szomszédságában fekvő körülbelül 4000 lelket számláló nagyközség. A nagyjából 400 fős oláhcigány és romungró  kisebbség nagy része (és néhány nem roma család) földrajzilag és társadalmilag is szegregáltan él a település szélén található telepen.

A többségében betonozatlan utcákból álló szegregátumban a házak rossz állapotúak, sok helyen még a víz sincs bevezetve.

A felnőttek többsége aluliskolázott és munkanélküli, esetleg közmunkát végez a helyi önkormányzatnál. A gyerekek a helyi óvodába és az általános iskola normál illetve SNI-tagozatába (Sajátos Nevelési Igényű) járnak, később jellemzően Gödöllőn vagy Hatvanban tanulnak tovább szakiskolákban, de általában hamar lemorzsolódnak.

Hatalmas adósságok, közműtartozások terhelik a családokat.

Leginkább a kilátástalanság vezet ahhoz a tényhez, hogy a telepen kiemelkedően magas a kábítószer-fogyasztók és a bűncselekmények száma a kistérségben. Többek közt ezek állnak a telep és a falu között feszülő mély konfliktusok hátterében.

DÍJAINK

bal

Civil Díj 2016 – Legjobb együttműködés

A BAGázs egyesület  és a Prezi együttműködése nyert a Civil Díj 2016 gálán a Legjobb együttműködés kategóriában. A Civil Díj programot a NIOK Alapítvány indította annak érdekében, hogy a jó példákkal, az előremutató programokkal és a sikerekkel felhívják az emberek figyelmét a társadalmi problémák megoldásáért tevékenyen és kreatívan dolgozó szervezetekre.

A további hat kategóriában is kiosztott díjakra több mint 110 pályázat érkezett, így igen nagy értékkel bír, hogy a BAGázs egyesület és a Prezi hozhatta el a legjobb együttműködés kategória első helyét.

SozialMarie 2016 – 2000 eurós díj

A SozialMarie a legrégebbi európai társadalmi inovációs díj, amely 2005 óta minden évben 15 kitűnő társadalmi innovációt díjaz. Az összesen 54.000 euro értékű pénzbeli elismerés mellett a SozialMarie mindenekelőtt nyilvánosságot biztosít olyan projekteknek, amelyek új megközelítésmódokkal innovatív válaszokat adnak társadalmi kihívásokra.

2016-ban a BAGázs Jogklinika projektjét Ausztriából, Magyarországról, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Németországból és Horvátországból pályázó közel 280 projekt közül a szakmai zsűri a 15 legjobb projekt közé választotta, és 2000 eurós díjjal jutalmazta.

TÁMOGASD AZ ADOMÁNYODDAL
MUNKÁNKAT!

bal
Ha hiszel abban, hogy a jövőt Te is alakíthatod – támogasd a munkánkat! Válaszd ki a neked leginkább megfelelő támogatási formát, és kerülj fel Te is Támogatóink egyre bővülő listájára!

LEGYÉL TE IS ÖNKÉNTES!

bal
Jelentkezz önkéntesnek és legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

IRTATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.