Hallasd a hangod!

bal

A mélyszegénységben élőkhöz nem jut el a nagypolitika, és helyzetükből adódóan nincsenek eszközeik arra, hogy bármilyen szinten is képviselhessék az érdekeiket. A BAGázs Hallasd a hangod! programja ezen kíván változtatni.

A BAGázs Hallasd a hangod programjában fiatal felnőttek és fiatal mélyszegénységben élők közösen dolgoznak fel egy-egy, a nagypolitikai színtéren eldöntött témát, eszközöket kapnak arra, hogy közösen és külön-külön is hangot adjanak a véleményüknek és ezt döntéshozókhoz is eljuttassák.

bal

 

A program háttere

Miközben a cigány szegregátumokban (melyekből becslések szerint Magyarországon 1200-1600 létezik) élők életét napi szinten befolyásolja a politika, nem pontosan tudják mi történik körülöttük, ahogy azt sem látják, hogy erre hatással lehetnének. Egyetemisták sokszor megfogalmazzák, hogy nem értenek egyet egy-egy döntéssel, de nincs alkalmuk rá, hogy döntéshozóknak mondják el érveiket.

A program célja

A programunk célja, hogy fiatal egyetemisták és fiatal mélyszegénységben élők közösen dolgozzanak fel egy-egy a politikai szintéren tematizálódó témát és eszközöket kapjanak arra, hogy hangot is adjanak véleményüknek és ezt a döntéshozókhoz is eljuttassák.

A program két szakaszban valósul meg. Mindegyik egy képzéssel indul, ahol 20-20 fiatal önkéntest képzünk ki, akik 10-15 bagi romatelepen élő 30 év alatti fiatallal dolgoznak fel három, saját életükben nagy fontosságú témát, amelyekről közösen megfogalmazott üzeneteket juttatnak el politikusokhoz.

Az első szakasz értékelése után kisebb módosításokkal, tapasztalatok beillesztésével valósítjuk meg a második szakaszt, ahol új témákat dolgozunk fel, új önkéntesekkel. A folyamat közben helyi vezetőkkel, politikusokkal tudnak strukturált párbeszédet folytatni minden hónapban. Az első projektszakasz értékelése után megismételjük újabb képzéssel és újabb három hónap telepi munkával . A projekt során egyszer Bátonyterenyére, egyszer Pécsre látogatunk el, hogy ott hasonló helyzetben élőknek mutassuk be a programot, valamint az A38 hajón két nagy nyilvános párbeszédet szervezünk több politikus meghívásával.

A program hatása

A projekt hatása a bevont fiatalokra, hogy tudatosabb állampolgárokká válnak, akik nem alanyai a poltikai döntéshozatalnak, hanem formálói, aktívabban fogják kifejezni a véleményüket.

A projekt hatását növelik a nyilvános megjelenenések és sajtóanyagok, intenzív FB, blog kommunikáció, amivel szeretnénk minél több fiatal figyelmét ráirányítani arra, hogy fontos, hogy foglalkozzanak a politikával, mert arra nekik is hatásuk lehet, kell, hogy legyen. A projekt hosszútávú hatása, hogy egy modellt dolgozunk ki arra, hogy önkéntesek és telepen élők közösen lépjenek fel és szólaljanak fel akár helyi, akár országos ügyekben.

Hosszútávú cél a társadalom politikailag (közéletileg) aktívabbá tétele, a passzivitásból aktívvá válás, amit a későbbiekben más telepeken is megvalósíthatunk a modell átadásával.

"Közösen írjuk!" - médiakampány

A programunk egy többszintű kampány, amely önkéntesek és érintettek segítségével hívja fel a figyelmet a személyre szabott oktatás, inkluzív nevelési szemlélet fontosságára, helyi szinten megjelenő problémákat kíván országos politikai döntéshozók valamint a magyar társadalom minél szélesebb körével megismertetni.

Alapfeltételezésünk, hogy a jelenlegi oktatási rendszer nem tud eléggé alkalmazkodni az új társadalmi kihívásokhoz, nem veszi figyelembe a gyerekek, szülők és pedagógusok igényeit, szükségleteit. Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek különösen tehetséges, más kultúrából vagy épp szegénységből jön, esetleg valamilyen speciális nevelési szükséglete van, sokkal kevesebb eséllyel jut megfelelő oktatáshoz. Ez az országosan fennálló helyzet még nehezebbé válik, ha az iskolába szegregált környezetből érkező gyerekek is járnak. Kampányunkban a bagi iskola példájával egy országos oktatáspolitikai kérdésre szeretnénk rávilágítani, mert a személyre szabott oktatás, az inkluzív iskola mindannyiunk érdeke.

Kampányunk több színtéren folyik. Egy saját blog indításával személyes történetek és tudományos kutatások bemutatásával ismertetnénk az inkluzív iskola és a jelenlegi helyzet közötti különbséget. A blogon infografikákat, rövid történeteket és fotókat teszünk közé.

A blogon valamint a Bagázs honlapján és minden további médiapartnernél közzéteszünk három 1,5 perces filmet, amely a személyre szabott oktatás fontosságára hívja fel a figyelmet a bagi gyerekek, majd szülők és végül a pedagógusok és oktatási szakértők szempontjából. A kampányban minél több különböző érintettet szeretnénk megszólaltatni, célunk, hogy igényeiket, problémájukat konkrétan megfogalmazzák, és az üzenetüket a döntéshozó politikusok számára is eljuttassák. A videókat egy-egy fókuszcsoportos megbeszéléssel készítjük elő.

bal

E programunkhoz jelenleg is önkénteseket keresünk:

Kovács Krisztina

Kovács Krisztina

Programfelelős

Kérdésed van?
Írd meg a krisztina.kovacs@bagazs.org címre!

Kanalas Éva - Léna

Kanalas Éva - Léna

Telepi programkoordinátor

A program az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával valósul meg.

TÁMOGASD AZ ADOMÁNYODDAL
MUNKÁNKAT!

bal
Ha hiszel abban, hogy a jövőt Te is alakíthatod – támogasd a munkánkat! Válaszd ki a neked leginkább megfelelő támogatási formát, és kerülj fel Te is Támogatóink egyre bővülő listájára!

LEGYÉL TE IS ÖNKÉNTES!

bal
Legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.