Iskolai Közösségi Szolgálat – roma gyerekek fejlesztése

bal

A program célja a cigánytelepen élő 4-13 éves gyerekek képességeinek fejlesztése, illetve a résztvevő önkéntesek társadalmi érzékenyítése. A BAGázs lehetőséget nyújt középiskolásoknak, hogy ebben a programban teljesítsék a kötelező Iskolai Közösségi Szolgálatot.

2016. január 1-től az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzése – ez az Iskolai Közösségi Szolgálat, röviden IKSZ.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat bevezetésekor, 2012-ben született meg a BAGázs IKSZ programja is, amelynél szebb win-win projektet nehéz találni. Egyrészt a bagi cigánytelepen élő gyerekek délutáni kreatív foglalkozásokon vesznek részt, és iskola után nem az utcán csavarognak, másrészt a középikolások kihívásokkal teli projektben tölthetik a kötelező közösségi szolgálatot, és olyan társadalmi réteggel találkoznak, amellyel egyébként nem lenne lehetőségük.

Hetente közel 40 középiskolás és az őket támogató önkéntes tart a telepen kiscsoportos foglalkozásokat a telepi gyerekeknek, vannak akik filmet forgatnak, mások a bábszínház világával ismerkednek vagy éppen mesekönyvet írnak.

bal

A program célja

A 4-13 éves gyerekek önbizalmának, önkifejezésének és alapkészségeinek, képességeinek (beszédkészség, kooperáció, finommotorika, figyelem stb.) fejlesztése kreatív egy-másfél órás foglalkozásokon keresztül az egyéni igények figyelembevételével. A program emellett lehetőséget ad a többnyire elitgimnáziumban tanuló diákok és Budapestről érkező önkéntesek érzékenyítésére, látókörük tágítására a szegregált romatelepen élőkkel való személyes találkozásokon és egy új, addig ismeretlen világ megismerésén keresztül.

A fejlesztés 6-8 fős csoportokban valósul meg:  a gyerekek az iskolai félévekhez igazodó 15 hetes turnusokban heti rendszerességgel találkoznak azonos helyen (a BAGázs konténerházban) és időben (fix órarend) a támogatóval (felnőtt önkéntesek), a gimnazistákkal és a helyi koordinátorral. A támogatók és a középiskolások közösen készülnek fel a foglalkozásokra, a támogató feladata a középiskolás segítése, a fogalkozások után az élmények közös feldolgozása. A helyi koordinátor elsődleges feladata, hogy a gyerekek időben és minél nagyobb létszámban jelen legyenek a konténerházban.

A tudatos fejlesztést a Pedagógiai Módszertani csoport által kidolgozott kreatív módszer- és játékgyűjtemény és folyamatos pedagógiai képzés/továbbképzés segíti. A támogatókat 20 órás online tananyagokkal megtámogatott, a középiskolásokat 8 órás képzésen készítjük fel a munkára. A támogatók kéthetente esetmegbeszélőkön vesznek részt, ahol a felmerülő problémákra közösen keresünk megoldást.

A program résztvevőinek száma folyamatosan nő, jelenleg körülbelül 40 középiskolás, 20 önkéntes támogató, 5 bagi koordinátor és 90 gyerek, összesen nagyjából 150 ember veszt részt a programban.

Jámbor Zita

Jámbor Zita

Programfelelős

Kérdésed van?
Írd meg a zita.jmbr@bagazs.org címre!

Kanalas Ildikó - Katrin

Kanalas Ildikó - Katrin

Telepi programkoordinátor

Mit tanul egy budapesti gimnazista és egy bagi roma gyerek egymástól?

 

Gimisként te hova jártál suli után? Ők a bagi cigánytelepre. – BAGázs IKSZ módszertan

 

LEGYÉL TE IS IKSZ-ES ÖNKÉNTES!

bal
Jelentkezz IKSZ-s önkéntesnek és legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

TÁMOGASD AZ ADOMÁNYODDAL
MUNKÁNKAT!

bal
Támogasd az IKSZ programunkat egyszeri vagy rendszeres támogatással. Válaszd ki a neked leginkább megfelelő támogatási formát, és kerülj fel Te is Támogatóink egyre bővülő listájára!

IRTATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.