Munkához segítés

bal

MPath programunk célja a telepen élők munkavállalásának elősegítése. Mentorprogramunkban a telepi munkavállalók mellett a többségi társadalom munkaadóit is segítjük.

2012-ben indult Bagon a közmunkaprogram, ami a telepen élő romák nagy többségének biztosít munkalehetőséget. 2012 előtt sokkal kevesebben tudtak elhelyezkedni, mégsem lehetünk elégedettek, mert a közmunkaprogram bár bevonja az emberek többségét a munkaerőpiacra, továbblépni már nem engedi őket. Ma ez az egyetlen lehetőség az aluliskolázott, hosszú távon munkanélküli, avagy pályakezdő roma embereknek, hogy önálló kerestük legyen. Kialakult egy olyan rendszer, ami a tehetséges, „már bevált” embereket nem fejleszti, hanem röghöz köti, és újakat alig von be. Minimálbérért kemény fizikai munkát végeznek, megélhetésük mégsem biztosított, egyik napról a másikra kell boldogulniuk. Pedig képességeik fejlesztésével és megfelelő támogatással sokkal többre lennének hivatottak.

bal

 

A program háttere - mi az az MPath?

Az MPath (Mentoring Pathways Towards Employement) program egy 2 éves projekt, ami az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ Program keretei között valósul meg, 6 nemzetközi szervezet részvételével (Portugália, Ciprus, Románia és Magyarország területéről).

A projekt céljai:

  • Kidolgozni egy mentor- és mentor koordinátorképzést, amely potenciális trénereket, vállalkozókat vagy nonprofit szervezeteket céloz. Feladata, hogy megtalálja azokat a kompetenciákat és kialakítsa azokat a profilokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy hátrányos helyzetű munkavállalók elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedését segítsék, beleértve a megfelelő munkakörnyezet kialakítását.
  • Kialakítani egy olyan rendszert, amely segíti a hosszú ideje munkanélküli, alulképzett vagy pályakezdő személyeket, hogy megtalálják a nekik megfelelő munkahelyet.
  • Megerősíteni az olyan, már létező, munkáltatói programokat (például: gyakornoki program), amelyek a fenti célt segítik, a munkáltató és munkavállaló kötődésének pozitív hatása bizonyításával (mint a mentor, mentorált kapcsolat).

 

A mentorálás fontossága és szerepe

A mentorálás a programban egy kompetenciafejlesztésen alapuló folyamat, amihez folyamatos képzés és támogatás társul, figyelemmel az országok jó gyakorlataira és a csoportok szociális készségeire, munkára való alkalmasságára. A mentorálás alatt nem formális oktatást vagy kliens és szociális munkás közötti szakmai kapcsolatot értünk. Az így értett kapcsolat hosszabb időn keresztül tart, amely során tapasztalatot, tudást és képességeket szerezhetnek a hátrányos helyzetű, sérülékeny csoportok, hogy hátrányos helyzetükben előnyhöz juthassanak, mert ők is és mentoraik is bírnak a szükséges kompetenciákkal.

Az együttműködő szervezetek közül a BAGázs és az Aproximar már 2009 óta sikerrel dolgozik mentorprogramok módszertanával és tapasztalataink szerint a jól működő mentorrendszer fejlesztheti a munkavállaláshoz szükséges készségeket. Ez alatt azokat a készségeket értjük, amelyek segítenek az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésben, főállásban, biztos, rendszeres és normális fizetés mellett.

A program további céljai

Kifejleszteni egy új, innovatív és többfunkciós rendszert, amely, mint a karriertanácsadás, segíti a tanulást és tanítást a hátrányos helyzetű csoportok elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedése kapcsán, építve a MOMMIE és a MEGAN mentorprogramok tapasztalataira.

Azonosítani azokat a kompetenciákat és profilokat, amelyek ahhoz illeszkednek a támogatók és a célzott vállalkozások, nonprofit szervezetek munkafolyamataihoz, értve ezalatt a programba való bevonódást és munkahelyek biztosítását a hátrányos helyzetű csoportok számára.

Tervezni egy mentorálási modellt, amelyben fejleszthetők a szükséges kompetenciák és amely segítségére van a hosszú ideje munkanélküli, az alulképzett és pályakezdő hátrányos helyzetű csoportoknak az elsődleges munkaerőpiacra való belépéshez.

Kidolgozni egy olyan programot, amely segít a célzott vállalkozóknak, nonprofit szervezeteknek, állami intézményeknek, hogy a hátrányos helyzetből érkező munkavállaló motivációját fenntartsák, ösztönözzék továbbképzésre, ezáltal növelve az esélyét annak, hogy egyre jobb pozícióhoz jusson az elsődleges munkaerőpiacon.

Felállítani egy kontrollcsoportot, hogy vizsgálhassuk a program eredményeit, a képzések hatékonyságát, a mentorrendszer működését és a tényleges elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedés mutatóit.

SIKERTÖRTÉNETEINK

bal

 

Elhelyezkedés hátrányos helyzetből az elsődleges munkaerőpiacon

„A 8. osztály elvégzése után egészségügyi szakközépiskolába mentem, de azt nem sikerült befejeznem, mert a családi körülményeim nem tették lehetővé. Korán megszületett az első gyerekem, majd jöttek a testvérei, ezért közel 8 évig GYES-en voltam otthon. Amikor a gyerekeim elég nagyok lettek és vissza kellett mennem dolgozni, már éreztem, hogy be kellett volna fejezni az iskolát. Mivel más lehetőségem nem volt, az első munkahelyem a közmunkaprogramban lett. A bagi művelődési házban takarítottam és én voltam a mindenes.

3 évig voltam ott, amikor megelégeltem, hogy kiszolgáltatott és megalázó körülmények között kell dolgoznom. Korábban önkénteskedtem, majd részmunkát vállaltam a főállásom mellett, a lakóhelyemen működő civil szervezetnél, amit viszont nagyon szerettem és úgy éreztem jó vagyok benne. Egy év után a szervezet vezetője főállást ajánlott, mert észrevette, hogy megbízható és precíz ember vagyok, aki tehetséges abban, hogy másokat motiváljon és bevonjon programokba.

Először féltem az új feladatoktól, mert a másik munkahelyemen soha nem kaptam pozitív megerősítést, hogy jól dolgozom. De bátorítottak, hogy jó vagyok és jólesett, hogy meglátták bennem a lehetőséget, ezért kiléptem a közmunkaprogramból. Éreztem, hogy több van bennem és van még mit elérnem, de ehhez váltanom kell, hogy olyan közegben legyek, ahol erre teret biztosítanak. Úgy érzem, hogy közösségi ember vagyok és jól dolgozok csapatban és ezt itt kamatoztathatom. Most már egy éve az a munkám, amit szeretek és amiben jó vagyok, ami hasznos és építő jellegű annak a közösségnek, amelyikben én is élek.”

Kovács Krisztina

Kovács Krisztina

Programfelelős

Kérdésed van?
Írd meg a krisztina.kovacs@bagazs.org címre!

Kanalas Éva - Léna

Kanalas Éva - Léna

Telepi programkoordinátor

Lakatos Istvánné - Kati

Lakatos Istvánné - Kati

Telepi programkoordinátor

mpath-logo1                   Az MPath program 2015 szeptemberében kezdődött és 2017 novemberéig tart.

 

TÁMOGASD TE IS
A PROGRAMOT!

bal
Az ő jövőjük mindannyiunk jövője is. Támogasd munkahelyteremtő programunkat egyszeri vagy rendszeres támogatással!

LEGYÉL TE IS ÖNKÉNTES!

bal
Legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.